CUM SA CUMPERI O AFACERE

Sfaturi referitoare la cum sa dezvolti o companie dupa ce o cumperi.
Intrebare: Risc prea mult daca achizitionez o afacere in loc sa incep una noua?
Raspuns: Daca ai fantezii cum ca poti cumpara o afacere aproape gratis ca apoi sa o transformi intr-una de succes, da, asta inseamna nebunie curata. Statisticile arata ca rata esecului pentru afacerile in faza incepatoare este de 50-60%. Dar tot este un procent mai bun decat 85% - rata esecului pentru cei care achizitioneaza o afacere neprofitabila in speranta ca o pot transforma.

Pe de alta parte, cumpararea unei afaceri profitabile este cu totul altceva. Inseamna sa ai cash flow din prima zi, reputatie deja recunoscuta si, daca esti norocos, un vanzator care te va ajuta sa finantezi deal-ul, spune Ted Leverette, presedinte la Partener On-Call, o franciza din North Palm Beach, afacere care conecteaza cumparatorii cu vanzatorii de afaceri mici si mijlocii.
Leverette are nenumarate cereri pentru achizitionarea de afaceri. In primul rand, oricat de atragatoare ar parea o afacere, nu cumpara nimic care nu a fost profitabil in ultimii cinci ani  aceasta perioada este valabila si pentru recesiune. Nu cumpara absolut nimic care are un cash flow net anual sub 100.000 de dolari. Acesta este minimum pe care il poti astepta.
Cauta un avantaj competitiv. Afacerea trebuie sa aiba ceva care sa o faca unica.
Pentru oportunitati specifice de afaceri, incearca sa fii deschis. Este o idee buna sa cumperi o afacere de top din orice industrie, chiar daca industria respectiva nu este chiar cea mai cautata. Cand va fi o perioada mai dificila, cei care vor supravietui sunt castigatori.
Odata ce deal-ul a fost incheiat, pastreaza legatura cu vanzatorul deoarece este un bun consultant si angajeaza un manager bun, deoarece si cele mai bune afaceri vor esua daca nu sunt manageriate cum trebuie. Desigur, asigura-te ca ai cei mai buni angajati. Ai nevoie de cineva cu adevarat bun in zona de produse si de cineva care intelege cum trebuie actionat in marketing. Si bineinteles ca acestia trebuie recompensati pe masura!
Robert Bratu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...